Бариста - це фахівець з приготування кави, той, хто робить кавові напої в ресторані або кав'ярні за барною стійкою.
Професія «бариста» стала поширеною по всьому світу завдяки американцям. У 1980-х роках Говард Шульц, який пізніше став засновником компанії з продажу кави та мережі кав'ярень «Старбакс», був в Мілані. Його захопила артистична і віртуозна робота місцевих бариста, які не просто подавали і готували напої, вони перетворювали цей процес на справжню виставу. Натхненний побаченим, Шульц повернувся додому і твердо вирішив втілити побачене в США. Італійська філософія приготування кави та американська, звичайно мають істотні відмінності, але саме завдяки американцям про бариста, як професію, дізнався весь світ.
Бариста готує і натуральна кава із зерен, і напої на його основі (наприклад, ристретто, капучіно, лате, американо, різні коктейлі та ін.).
У буквальному перекладі з італійського слово «бариста» означає «бармен». І дійсно, спочатку бариста називали людей, які поєднували обов'язки барменів і операторів кава-машин, що готує еспрессо. Але завдяки популярності кави, поступово з'явилися бариста, що спеціалізуються виключно на приготуванні еспресо і його похідних (латте, капучино і інших кавових напоїв).
Існує шість основних методів варіння кави: заливка водою, виварювання, фільтрування, крапельний і заварювання під тиском. Еспрессо виходить шляхом заварювання під тиском, саме цей напій є основним в меню всіх кав'ярень міста і більшості ресторанів, кафе, барів.
Знання, навички
Бариста повинен знати все про каву:
- чим відрізняються один від одного кавові зерна різних сортів, в яких умовах вони ростуть, якими методами його збирають, обробляють, обсмажують;
- способи їх обсмажування, який смак і аромат дає кожен сорт кави;
- а також знати умови зберігання зернового і меленої кави.
Повинен вміти:
- підбирати необхідний помел зерна;
- працювати з обладнанням для приготування кави, будь то професійна кавоварка або проста кавоварка.
Щоб зварити якісний напій, бариста повинен знати його технологію приготування.
Важливі для бариста і навички обслуговування. Він повинен не тільки добре приготувати каву, але і красиво його подати клієнту.
Особлива увага повинна приділятися кавового етикету - коли, в якому посуді і як подається той чи інший напій, як він може бути оформлений.
Напої на основі еспрессо можна прикрасити, наприклад, намалювати на молочній піні гарний пелюстка, квітка, яблуко, сердечко і т.п. Але якщо цього малюнку спеціально навчають, то оформлення кавових коктейлів віддано на відкуп фантазії і майстерності самого бариста.
Медичними протипоказаннями щодо навчання та роботи є:
- Захворювання шкіри;
- Хронічні захворювання опорно – рухового апарату;
- Епілепсія;
- Різко виражені неврози,
- Хронічні інфекції, бактеріоносії;
- Серйозні порушення зору та слуху;
- Туберкульоз легенів.
Для барменів неприйнятна відсутність таких рис характеру,як доброзичливість, уважність, відповідальність, чесність, зацікавленість до роботи з людьми.