Продавець – найбільш поширена професія серед торговельних працівників, це людина, що відпускає товар у руки покупця.

Продавець продовольчих товарів повинен вміти:

  • брати участь в отриманні та підготовці товарів до продажу і перевіряти найменування, кількість, ціни, стан упаковки та правильність маркування;
  • контролювати своєчасне поповнення робочого запасу товарів та термін реалізації продуктів, які швидко псуються;
  • перевіряти справність касового апарату, ваговимірювальних приладів;
  • проводити правильний розрахунок вартості товарів;
  • консультувати покупців про ціну, властивості, смакові особливості, кулінарні призначення та харчові цінності окремих видів товарів;
  • оформляти вітрини;
  • підраховувати гроші;
  • прибирати нереалізовані товари;
  • готувати товари до інвентаризації.

Продавець продовольчих товарів повинен знати:

  • асортимент;
  • класифікацію;
  • характеристику;
  • призначення;
  • харчову цінність;
  • роздрібні ціни товарів відповідної групи;
  • основні види сировини, що йдуть на виготовлення товарів;
  • ознаки доброякісності, сортності;
  • види браку;
  • норми природних витрат та порядок їх списання;
  • методи зниження витрат при зберіганні;
  • основних поставників та особливості асортименту і якості їх продукції; будову касового апарату;
  • принципи оформлення вітрин.

Продавці продовольчих товарів можуть працювати у:

  • продовольчих крамницях,
  • універмагах,
  • супермаркетах,
  • салонах-магазинах,
  • торгово-оптових складах,
  • на ринках, у павільйонах,
  • торговельних рядах, ятках, кіосках,
  • виставках-ярмарках.

Вимоги до індивідуальних особливостей фахівця:

  • стійкість уваги;
  • хороша довготривала й оперативна пам’ять;
  • здібності до швидких і точних арифметичних розрахунків;
  • окомір;
  • точне просторове сприйняття величини і форми предмета;
  • чітка дикція;
  • емоційна стійкість;
  • спостережливість;
  • комунікабельність;
  • чесність.

Професію «продавець» можна здобути у закладах професійно-технічної освіти, які готують кваліфікованих робітників на базі як 9-ти, так і 11-ти класів. Прийом учнів здійснюється, як правило, за середнім балом атестата та співбесідою під час вступу.

Продавець працює в умовах шуму, нервової напруги, фізичного навантаження, тому не може бути рекомендована особам, які страждають:

  • захворюваннями опорно-рухового апарату (деформації хребта, гомілки, плеча);
  • захворюваннями нервової системи (неврози, неврастенія, психастенія, істерія, захворюваннями вегетативної системи);
  • інфекційними та алергійними захворюваннями шкіри.