Житомирянка Марина Семеняка з 2016 року виготовляє солодощі на замовлення. Влітку 2023 року вона отримала державний грант "Власна справа" та відкрила кондитерську. На що витратила гроші та як йдуть справи у закладі дізнавалися кореспонденти Суспільного.
Марина Семеняка випікає десерти на замовлення вісім років. Чотири місяці тому вона відкрила власну кондитерську.
"Мій бізнес розпочався в декреті. Я мама трьох хлопчиків. В декреті почала готувати, адже я дуже люблю цю справу. Були періоди, коли я працювала без сну упродовж доби, особливо, коли було багато замовлень в літній період, коли готувала весільні торти. По-перше, я хотіла себе реалізувати. По-друге, мені потрібен був додатковий дохід і я не могла сидіти в декреті, не роблячи нічого", — згадує Марина Семеняка.
Влітку 2023 року Марина подала заявку на отримання гранту в рамках державної програми "Власна справа" для відкриття свого власного бізнесу.
"Я подала заявку на грант у червні, якщо не помиляюся, це було 11 хвиля. У липні я вже отримала повідомлення від центру зайнятості про співбесіду. Наступного дня зі мною зв’язалися, провели співбесіду, під час якої я представила свій бізнес-план. Я розповіла про свої можливості, перспективи та рентабельність свого бізнесу. Після цього я чекала три тижні на відповідь, яка була позитивною: "Грант схвалено, зверніться до найближчого відділення банку для отримання коштів", — сказала Марина Семеняка.
Жінка отримала від держави 250 тисяч гривень, яку витратила на закупівлю обладнання згідно з умовами гранту. Марина розповіла, що найпопулярнішими серед відвідувачів її кондитерської є десерти макарунс зі смаком груші, дорблю та тірамісу.
"Наш асортимент включає різноманітні тістечка, торти, торти на замовлення, весільні торти, короваї, а також ми співпрацюємо з декількома кав'ярнями. Зараз ми готуємо макарунс, наповнюємо їх ганашем і будемо додавати начинку, яка знаходиться по центру", — пояснила власниця кондитерської.
Зі слів Марини Семеняки, в своєму закладі вона проводить майстер-класи для кондитерів.
"Я хочу розвиватися в цій справі, оскільки бачу великий потенціал у молодих та досвідчених жінок, які хочуть працювати в цій галузі та реалізувати себе", — розповіла кондитерка.
У планах Марини — виготовляти корисні десерти без вмісту цукру, борошна та молочної продукції.
"Сцспільне Житомир", 13.04.24
https://suspilne.media/zhytomyr/724549-grant-deserti-ta-majster-klasi-is...